Na stanici v B. Štiavnici bude dnes premiéra video-opery Zub za zub

25.06.2013 Banská Štiavnica

Banská Štiavnica 25. júna (TASR) - Netradičnú premiéru video-opery Zub za zub budú mať možnosť dnes večer vidieť návštevníci kultúrneho centra Banská St a nica Contemporary v Banskej Štiavnici. Jednoaktová opera pre videosekvencovaného sólistu, presamplovaný zbor, extenzívny vokál, cimbál a soprán saxofón je výsledkom dvojtýždňovej rezidencie autorov Mira Tótha a Michala Paľka.

Ako TASR informovala Zuzana Bodnárová z občianskeho združenia Štokovec, Priestor pre kultúru, hudobníci počas štiavnického pobytu testovali a nahrávali nové kompozície nie len v akusticky špecifickej staničnej hale, ale aj na iných miestach Štiavnice, ktoré spája fenomén opustenosti.

Michal Paľko ukončil štúdium na Košickom konzervatóriu v odboroch skladba, cimbal a dirigovanie. Neskôr pokračoval v štúdiách na VŠMU v odbore skladba a súčasne na Akadémií umení v Banskej Bystrici hru na cimbale. Štúdia kompozície ukončil na Akademii muzycznej v Krakove.

Počas svojej doterajšej kariéry účinkoval okrem početných sólových koncertov aj s Orchestrom priateľov hudby Wien, Filharmóniou Bohuslava Martinu, Štátnou filharmóniou Košice, Quasars ensemblom, Veni ensemblom, Melos Éthos ensemblom, ale venuje sa aktívne i interpretácií barokovej hudby v súbore Solamente Naturali. V roku 2011 bol ako skladateľ vybraný Goetheho inštitútom spolu s ďalšími 26 skladateľmi krajín východnej Európy do projektu realizovaného Ensemblom modern Frankfurt podvedením Petra Eotvosa.

Miroslav Tóth sa špecializuje na problematiku hudobnej kompozície, zvuku, audiovizuálneho diela, hudobnej kompozície, histórie hudby 20. storočia. Aktívne koncertuje na Slovensku aj v zahraničí. Vedie workshopy, organizuje, aj spoluorganizuje hudobné festivaly.

Autorsky realizuje projekt Fruttu di mare (1. - 10.). Založil a umelecky vedie medzinárodný Improvizačný symfonický orchester Musica falsa et ficta, skupiny Dunkeltherapy (I. a II. diel). Spoločne so Slávom Krekovičom založil avantcorové zoskupenie Shibuya Motors, s Alexanderom Platznerom duo MY LIVE EVIL. Od roku 2010 spolupracuje na filmovej hudbe k viacerým dokumentom.
 

Vyberte región